perjantai 23. syyskuuta 2016

Puuttumatta paras - Sipilän hallituksen kärkihanke

Suomen Vastarintaliikkeen (SVL) perustajaa Esa Holappaa haastateltiin kuluneella viikolla A-studiossa. Nyttemmin liikkeestä ja sen johdosta eronnut Holappa sanoo, että ääriliikkeiden toiminnasta ja rasismista pitäisi puhua nykyistä avoimemmin. Holapan mukaan se olisi tehokkaampaa kuin pyrkimykset estää yksittäisen, yhdistysrekisteriin kuulumattoman järjestön toiminta. Samassa ohjelmassa pääministeri Sipilä totesi hallituksen linjan ääriliikkeisiin ja rasismiin olevan täysin selvä ja asiasta vallitsevan täyden yksimielisyyden hallituksessa. 

Miten teot ja puheet kohtaavat ja miten selvä hallituksen linja on kovenevien puheiden ja tekojen Suomessa? Millaista viestiä istuva hallitus antaa kansalaisille omalla toiminnallaan? Tarkastelen asiaa muutamien esimerkkien valossa ja erittelen pääministeri Sipilän ja hallituspuolue Perussuomalaisten ja puheenjohtajansa Soinin lausuntoja niihin.


Kesäkuu 2015. PS-kansanedustaja, Suomen Sisun puheenjohtaja Olli Immonen järjestää yhteistä tekemistä kansallismielisille, koska aiemmin vain Suomen vapautusliike (SVL) on ollut aktiivinen tällä saralla.

Välittömät reaktiot:
Useat PS-puolueen näkyvät henkilöt, joukossa kansanedustajat Eerola, varakansanedustaja Juha Mäenpää, Suomen Sisun piiripäällikkö ja Satakunnan PS:n hallituksen jäsen Riku Nevanpää, ja joukko perussuomalaisia nuoria, ilmaisevat sympatiansa Immoselle ja tämän poseeraukselle SVL:n väen kanssa.

Kommentit tapahtuneeseen kesäkuussa 2015
Soini: En halua kommentoida. (Soini medialle kesäkuussa 2015)
Perussuomalaiset: Emme puutu kansanedustajan toimintaan hänen vapaa-ajallaan. Asia ei kuulu puolueelle.
Sipilä: - (ei kommenttia)

Kommentit nyt syyskuussa 2016
Soini nyt: Puolueessa ei ole yhteyksiä ääriliikkeisiin eikä niitä selvitetä. Väitteet Immosen yhteyksistä äärioikeistoon on jo moneen kertaan todettu olemattomiksi julkisuudessa.
Perussuomalaiset nyt: Esimerkit yksittäisten kansanedustajien väitetyistä yhteyksistä Suomen Vastarintaliikkeeseen ovat vanhoja ja julkisuudessa jo moneen kertaan kumottuja.
Sipilä nyt: En ole tietoinen mistään yhteyksistä ääriliikkeisiin. Hallituksen linja on tässä täysin selvä.

---

Heinäkuu 2015. Olli Immonen nostattaa kansallismielistä henkeä monikulttuurisessa kuplassa eläviä vihollisiaan vastaan ja julistaa tuskallista tappiota heille sotaisassa facebook-päivityksessään ja sen kommenteissa.

Välittömät reaktiot:
Päivitys saa kiitosta paitsi ääriaineksilta niin peukkuja myös muilta näkyviltä perussuomalaisilta. Immonen kiittää saamastaan runsaasta tuesta.   

Kommentit tapahtuneeseen heinä-elokuussa 2015
Soini: Immonen harjataan. (IS:n haastattelu Kiikoisten ABC-asemalla 27.7.2015)
Perussuomalaiset: Immosen kanssa keskustellaan puolueessa.
Tiedotusvälineiden edustajille ei anneta mahdollisuutta keskustella Immosen kanssa tiedotustilaisuuden jälkeen. (Puolueen tiedotustilaisuus 26.8.2105)
Sipilä: Asia on perussuomaisten sisäinen. (Sipilä Ilta-Sanomille 1.8.2015)

Immonen eroaa eduskuntaryhmästä ja palaa siihen keskustelun jälkeen marraskuussa 2015.

Soini nyt: Väkivalta on väärin. Myös sillä uhkaaminen. (Soini ploki 19.9.2016)
Perussuomalaiset nyt: Äärioikeiston väkivallasta puhumisella yritetään leimata perussuomalaisia. 
Sipilä nyt: Ilmapiirin kiristyminen johtuu muun muassa median harrastamasta tahallisesta väärinymmärtämisestä. (Sipilä A-studiossa 20.9.2016)

---

Katupartioita organisoivaa Soldiers of Odin –järjestöä johtaa Mika Ranta (SVL, avoimesti kansallissosialisti) 

Perussuomalaiset nyt: "Katupartioihin yhteys todisteltiin [mediassa] yksinkertaisesti sillä, että perussuomalaiset eivät halunneet kieltää niiden toimintaa tai osa edustajista piti niiden toimintaa mahdollisesti jopa myönteisenä." (PS:n/Sampo Terhon vastine HS:n artikkeliin puolueen yhteyksistä ääriliikkeisiin, 23.9.2016)

Katupartiointia tukivat muun muassa kansanedustajat Laura Huhtasaari, Jari Ronkainen ja kansanedustaja Lea Mäkipään eduskunta-avustaja Terhi Kiemunki, jonka kirjoittelu "muslimipenskojen virpomisesta" on rikostutkinnassa.



Kommentteja Kiemungin rikostutkinnassa olevaan kirjoitteluun:

Perussuomalaiset: Kiemungille annetaan varoitus ja hän jatkaa eduskunta-avustajana  normaalisti. (7.4.2016)
Soini: En kommentoi. (Soini Helsingin Sanomille 20.3.2016)
Sipilä: - (ei kommenttia)

---

Elokuu 2016
Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen ja PS-nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkysen kirjoitukset, joissa vaaditaan muun muassa islamin kitkemistä ja muslimien massakarkoituksia tai poistamista Suomesta, päätyvät rikostutkintaan.

Kommentit:
Soini: - (ei kommenttia)
Perussuomalaiset: Emme kommentoi keskeneräisiä asioita. (Puoluesihteeri STT:lle 8.8.2016)
Sipilä: - (ei kommenttia)

Soini nyt: Rasistibrändääminen ei toimi, koska valhe ei kanna. Perussuomalaiset oli vaaleissa Suomen toiseksi suurin puolue.
Perussuomalaiset nyt: Perussuomalaisia yritetään leimata.
Sipilä nyt: Miksi tällaista kahtiajakoa tapahtuu, meidän pitää miettiä sitä.

---

Suomi Ensin! –mielenosoituksessa Forssassa paikallinen mies kertoo saaneensa syytteen seitsemästä rikoksesta, joukossa muun muassa syyte törkeästä pahoinpitelystä, joka oli tapahtunut ennen Forssan joukkotappelua ja jonka kohteena oli turvapaikanhakija. Osallistujat hurraavat ja ylistävät miestä todellisena sankarina.

Uusnatsit pitävät mielenilmausta Asema-aukiolla. Yksi heistä pahoinpitelee ulkopuolisen, uusnatsien toimintaa protestoineen, joka kuolee myöhemmin. Tapausta tutkitaan kuolemantuottamuksena ja se käynnistää keskustelun väkivallasta järjestäytyneen, rasistisen ideologian osana.


Soini: Kaikki väkivalta ja sillä uhkailu on väärin. (Soinin 29 sanan ploki 19.9.2016)
Perussuomalaiset: Media yrittää estää keskustelun turvapaikanhakijoiden rikollisuudesta.
Sipilä: Ilmapiirin kiristyminen johtuu muun muassa median tahallisesta väärinymmärtämisestä. Jokaisen pitäisi katsoa peiliin. Myös median pitäisi katsoa peiliin. (Sipilä A-studiossa 20.9.2016)

---

SVL:n entinen johtaja Esa Holappa ehdotti ratkaisuiksi konkreettista puuttumista rasismiin sen sijaan, että päätöksentekijät keskittyvät järjestöjen kieltämiseen. Tämän analyysin pohjalta hallituksen linja tällaiseen puuttumiseen on toden totta täysin selvä, kuten Sipilä sanoo:

Asian ollessa ajankohtainen: Emme puutu, en kommentoi, ei kuulu meille, emme keskustele julkisuudessa.  

Asian tullessa uudelleen esille: En ole kuullut, en tunne asiaa, väitteet on jo kumottu julkisuudessa, törkeää syyttää tai yrittää leimata.

Analyysi kirkastaa hallituksen viestin kansalaisille. Ei tarvitse eikä pidä puuttua. Ei kuulu meille. Jonkun muun asia. Niin ja ne natsit. Samalla tavalla järjestäytyneitä väkivallantekijöitä kuin turvapaikanhakijatkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti